AGROBAUMA Servicio a domicilio
AGROBAUMAServicio a domicilio

"El mediterrani acaba on l'olivera deixa de creixer"

Aquestes paraules de Georges Duhamel ens indiquen l'importància de l'olivera per a la cultura mediterrània. L'olivera, símbol de la pau i de la saviesa, sorgeix amb els primers brots de l'aparició de l'agricultura. Amb el pas a la vida sedentària, l'ésser humà comença a conrear per alimentar-se. L'olivera es convertiria, ja aquí, en un pilar bàsic per a l'alimentació juntament amb els cereals i la vinya. El seu origen està estretament relacionada amb les primeres civilitzacions del Pròxim Orient i de la Mediterrània.

Són molt nombroses i importants les referències sobre l'olivera i el seu ús en l'Antiguitat. Els primers documents escrits sobre l'olivera apareixen en tauletes micèniques en fang procedents del regnat del rei Minos (2500 a.n.E) i són el testimoni de la rellevància d l'oli per a l'economia cretenca. Es considera que van ser els fenicis els que van expandir i van afavorir el cultiu per Mediterrani. La cultura fenícia va portar l'olivera als territoris d l'actual Grècia, l'actual Itàlia i l'extrem occidental d l'actual Península Ibèrica.

En l'Antiga Grècia l'olivera estava molt present en tots els aspectes de la vida dels ciutadans. En la mitologia grega es considera l'origen de l'olivera com a conseqüència de la competència d'Atenea (deessa de la saviesa) i Posidó (déu dels mars) per la nova ciutat d'Attica. Aquests déus havien de fer un regal preciós als ciutadans. Posidó va partir amb el seu trident una roca i va emergir de l'aigua un cavall. Atenea va enviar la seva llança cap a la roca i va aparèixer la primera olivera que va situar a les portes de l'Acròpolis. La deessa de la saviesa seria la vencedora i la ciutat passaria a dir-se Atenes i els seus ciutadans, atenesos.

Com ja hem esmentat anteriorment, els fenicis haurien estat els primers a estendre el cultiu de l'olivera però seria amb els romans quan aconseguiria la seva màxima esplendor. L'imperi romà es va trobar en els pobles ibers plantacions extensement cultivades i van decidir portar l'olivera a totes les seves colònies. La seva major expansió s'iniciaria a partir d'Escipió (211 a.n.E), moment en què es va començar a enviar oli des de Hispània a tot el món romà occidental.

Amb l'arribada dels àrabs a la Península Ibèrica es van introduir noves varietats d'olivera al sud d'Espanya i van ser una influència tan rellevant per a l'ampliació del cultiu que paraules com oli i oliva presenten arrels àrabs. Des d'Espanya, l'olivera creuaria cap al nou Món gràcies al descobriment d'Amèrica (1492) arribant a diverses zones de les Índies Occidentals i posteriorment a Amèrica del Nord.

La religió també ha tingut present l'olivera com a símbol. A la Biblia hi ha 400 mencions sobre aquest arbre. Era la base d l'ungüent de la unció i la llum de temples i cases. Un exemple de la seva importància bíblica és la figura del colom amb la branqueta d'olivera, considerada símbol de la pau. Aquesta història fa referència a l'arribada del colom amb la branca d'oliva que indicava a Noè la fi del Diluvi Universal.

 

L'olivera, símbol de la pau i la saviesa, pertany al gènere Olea. És un arbre de copa ampla i fulla perenne que pot viure diversos centenars d'anys gràcies a la seva facilitat per reproduir-se i a la seva resistència al clima. Aquest arbre mil-lenari és font de riquesa i un dels aliments que conformen la base de la dieta mediterrània. El seu oli és molt cobejat per consumidors de tot el món. Espanya és el principal exportador i productor d'oli d'oliva. Aquest arbre necessita climes càlids i no necessita molta aigua. El seu fruit, l'oliva, es recull principalment a la tardor.